Εισαγωγή στην Capoeira για την ‘Ηλιαχτιδα’ – Good Will Sessions

  • 0 Comments

Δημοσιεύτηκε από Capoeira Cordão de Ouro Crete στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Σας προσκαλούμε με μεγάλη χαρά σε άλλο ένα “Good Will Session”, αυτή τη φορά με θέμα την Capoeira, στηρίζοντας τον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία ‘Ηλιαχτίδα’.

Τι είναι η capoeira;

Η capoeira είναι μια μορφή τέχνης κι έκφρασης που συνδυάζει άθληση, πολεμική τέχνη, ακροβατικά, μουσική και στοιχεία της αφρο-βραζιλιάνικης παράδοσης και φιλοσοφίας. Η ουσία όλων αυτών των χαρακτηριστικών συναντάται στο ‘παιχνίδι’ της capoeira (jogo de capoeira), όπου δύο capoeiristas (παίκτες της capoeira) ανταλλάζουν κινήσεις σε μια συνεχή ροή, διατηρώντας ένα μοτίβο ερώτησης-απάντησης.

Το παιχνίδι της capoeira εκτυλίσσεται μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, τη roda. Στη μία πλευρά του κύκλου υπάρχει η «bateria», που είναι η ορχήστρα που αποτελείται από διάφορα παραδοσιακά αφρο-βραζιλιάνικα όργανα. Η ταχύτητα και ο χαρακτήρας του jogo καθορίζονται από τους πολλούς

διαφορετικούς ρυθμούς του berimbau, ένα μονόχορδο μουσικό τόξο, που θεωρείται το πρωταρχικό σύμβολο της τέχνης αυτής. Το berimbau συνοδεύεται από το pandeiro (ντέφι), atabaque (μονό όρθιο τύμπανο), agogo (διπλά καμπανάκια), και reco-reco (ξύστρα) για να σχηματίσουν ένα μοναδικό σύνολο οργάνων. Για να ολοκληρωθεί η μουσική ατμόσφαιρα, ένα παιχνίδι συνοδεύεται από συλλογικό τραγούδι σε ένα διάλογο ερώτησης-απάντησης στα Πορτογαλικά Βραζιλίας, πάντα σύμφωνα με το ρυθμό και την ταχύτητα που καθορίζεται από την bateria.

Η capoeira έχει όλα τα στοιχεία της πραγματικής έννοιας του παιχνιδιού. Είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ των capoeiristas, η οποία τονίζεται από κινήσεις όπως λακτίσματα, μαρκαρίσματα, προσποιήσεις, άμυνες και ακροβατικά που μοιάζουν με σωματική συνομιλία μεταξύ τους. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο σωματική. Υπάρχει στρατηγική, η οποία όχι μόνο θέτει σε εγρήγορση το σώμα, αλλά και το νου. Μολονότι η capoeira έχει ένα σύστημα επιπέδων, στόχος του jogo δεν είναι οι capoeiristas ‘να κερδίσουν πόντους’, αλλά να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, τους φόβους και την αντοχή τους σε μια ευχάριστη και συνεχή διαδικασία προσωπικής έκφρασης, επίγνωσης και ανάπτυξης. Παρόλο η εκπαίδευση καλύπτει και το μαχητικό κομμάτι της capoeira, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ομάδας μας προέχει ο σεβασμός, η συνεργασία και η ασφάλεια του ‘συμπαίκτη’ μας. Στην ομάδα μας είμαστε φίλοι και όχι ανταγωνιστές, δεν ‘παλεύουμε’, αλλά ‘παίζουμε’ capoeira, βοηθώντας ο ένας στην ανάπτυξη του άλλου.

Η capoeira είναι ένας συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης η οποία προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Εκτός από το ότι βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή, που είναι και το πιο εμφανές, βελτιώνει την ισορροπία, το συντονισμό, την ευλυγισία και την ευελιξία. Η τέχνη εξασκείται μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων, κάτι που συμβάλει στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι το ότι η capoeira μπορεί να μας βοηθήσει στην απελευθέρωση του καθημερινού στρες και στην εύρεση τρόπων προσωπικής έκφρασης και δημιουργικότητας μέσα από την κίνηση και τη μουσική.

Το εισαγωγικό σεμινάριο στην Capoeira απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης ή εμπειρίας σε κάτι παρόμοιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση για μια διαφορετική εμπειρία μάθησης της πολύπλευρης αυτής τέχνης, παράλληλα στηρίζοντας την ‘Ηλιαχτίδα’ και το αξιόλογο έργο της.

Το σεμινάριο θα είναι μια εισαγωγή στην capoeira εστιάζοντας στα παρακάτω:

– Προθέρμανση
– Απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και συντονισμού σώματος
– Εκμάθηση βασικών κινήσεων (λακτίσματα, αποφυγές, κλπ)
– Sequencias (αλληλουχίες κινήσεων) σε ζευγάρια
– Αυτοσχεδιασμός σε παιχνίδι
– Μουσική

Κόστος: 10 ευρώ μέρος του οποίου θα διατεθεί για την ‘Ηλιαχτίδα’

Τι θα χρειαστώ για εκείνη τη μέρα;
Μακριά φόρμα/κολάν και άνετο μπλουζάκι. Συνήθως η προπόνηση γίνεται χωρίς παπούτσια αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιολισθητικά καλτσάκια ή παπούτσια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αίθουσες προπονήσεων για λόγους υγιεινής.
Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό για τη γρήγορη ενυδάτωσή σας στο διάλειμμα.
Απαραίτητη θα είναι η διάθεση να εξερευνήσετε και να επαναπροσδιορίσετε τις δυνατότητές σας!!!

Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί!

Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής:
info@capoeira,gr
6996094503
2814002862
www.capoeira.gr

 

 

0 Comments

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *