Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Παρόλο που η capoeira στη βάση της θεωρείται πολεμική τέχνη, η προπόνηση γίνεται με γνώμονα τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν και να βοηθούν το ένα το άλλο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο ‘παιχνίδι’ της capoeira δεν υπάρχει επαφή και δεν υπάρχει ‘αντίπαλος’ αλλά ‘συμπαίκτης’. Δεν υπάρχει το ‘εγώ’, αλλά το ‘εμείς’.

CAPOEIRA ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Η capoeira είναι ιδανική για τα παιδιά, καθώς συνδυάζει πολλές πτυχές μιας τέχνης και επίσης καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά δυναμική και ακροβατική άσκηση, η οποία ταυτόχρονα είναι πρόκληση.

Παιδιά κάθε ηλικίας μαθαίνουν capoeira πολύ γρήγορα, χάρη στη φυσική τους ευελιξία και σταδιακά βελτιώνουν συντονισμό, συνείδηση του χώρου και ρυθμό. Οι ασκήσεις απαιτούν την κίνηση ολόκληρου του σώματος, αναπτύσσουν αντανακλαστικά, αντοχή, ευλυγισία και ισορροπία. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται η μη λεκτική επικοινωνία και η δημιουργικότητα του παιδιού. Η ευχάριστη φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργείται – και ιδιαίτερα με τη μουσική της capoeira – δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν στην πορτογαλική γλώσσα και να παίζουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Επιπλέον, η capoeira μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου για μάθηση στο σχολείο και να είναι μια θετική επιρροή στη ζωή του γενικότερα. Σε σχέση με τις κοινωνικές δεξιότητες σε ένα ομαδικό περιβάλλον, η capoeira ενδυναμώνει την πειθαρχία, διδάσκει το σεβασμό και καλλιεργεί την εμπιστοσύνη και την υπευθυνότητα.

Η ψυχαγωγία στην capoeira αφυπνίζει τις καλλιτεχνικές, μουσικές και δημιουργικές πτυχές των παιδιών και έτσι είναι ένας ιδανικός τρόπος για την ανάπτυξη όχι μόνο του σώματος αλλά και του μυαλού. Εκτός από τα παραπάνω, βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού μέσω της ελεύθερης έκφρασης με το παιχνίδι και τη μουσική. Τα παιδιά λατρεύουν και μεγαλώνουν με κάθε είδους πρόκληση, και η capoeira το προσφέρει αυτό με τον πιο θετικό τρόπο.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΛΗ

Τα μαθήματα της σχολής Cordão de Ouro εστιάζουν σε διαφορετικές πτυχές της capoeira:

  • Προθέρμανση και ενδυνάμωση του σώματος μέσω ασκήσεων και παιχνιδιού.
  • Εκμάθηση του βασικού βήματος (Ginga)
  • Εκμάθηση βασικών κινήσεων και άμυνας
  • Εκμάθηση κινήσεων ροής και δυναμικών ασκήσεων
  • Άσκηση σε ζεύγη και σε ομάδα
  • Μουσική
  • Τραγούδι στα πορτογαλικά Βραζιλίας