ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η CAPOEIRA

Η capoeira είναι μια μορφή τέχνης κι έκφρασης που συνδυάζει άθληση, πολεμική τέχνη, ακροβατικά, μουσική και στοιχεία της αφρο-βραζιλιάνικης παράδοσης και φιλοσοφίας. Η ουσία όλων αυτών των χαρακτηριστικών συναντάται στο ‘παιχνίδι’ της capoeira (jogo de capoeira), όπου δύο capoeiristas (παίκτες της capoeira) ανταλλάζουν κινήσεις σε μια συνεχή ροή, διατηρώντας ένα μοτίβο ερώτησης-απάντησης.

Το παιχνίδι της capoeira εκτυλίσσεται μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, τη roda. Στη μία πλευρά του κύκλου υπάρχει η «bateria», που είναι η ορχήστρα που αποτελείται από διάφορα παραδοσιακά αφρο-βραζιλιάνικα όργανα. Η ταχύτητα και ο χαρακτήρας του jogo καθορίζονται από τους πολλούς διαφορετικούς ρυθμούς του berimbau, ένα μονόχορδο μουσικό τόξο, που θεωρείται το πρωταρχικό σύμβολο της τέχνης αυτής. Το berimbau συνοδεύεται από το pandeiro (ντέφι), atabaque (μονό όρθιο τύμπανο), agogo (διπλά καμπανάκια), και reco-reco (ξύστρα) για να σχηματίσουν ένα μοναδικό σύνολο οργάνων. Για να ολοκληρωθεί η μουσική ατμόσφαιρα, ένα παιχνίδι συνοδεύεται από συλλογικό τραγούδι σε ένα διάλογο ερώτησης-απάντησης στα Πορτογαλικά Βραζιλίας, πάντα σύμφωνα με το ρυθμό και την ταχύτητα που καθορίζεται από την bateria.

"meia lua de compasso - passo a frente"

Η capoeira έχει όλα τα στοιχεία της πραγματικής έννοιας του παιχνιδιού. Είναι μια αλληλεπίδραση μεταξύ των capoeiristas, η οποία τονίζεται από κινήσεις όπως λακτίσματα, μαρκαρίσματα, προσποιήσεις, άμυνες και ακροβατικά που μοιάζουν με σωματική συνομιλία μεταξύ τους. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο σωματική. Υπάρχει στρατηγική, η οποία όχι μόνο θέτει σε εγρήγορση το σώμα, αλλά και το νου. Μολονότι η capoeira έχει ένα σύστημα επιπέδων, στόχος του jogo δεν είναι οι capoeiristas ‘να κερδίσουν πόντους’, αλλά να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να διερευνήσουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, τους φόβους και την αντοχή τους σε μια ευχάριστη και συνεχή διαδικασία προσωπικής έκφρασης, επίγνωσης και ανάπτυξης. Παρόλο η εκπαίδευση καλύπτει και το μαχητικό κομμάτι της capoeira, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ομάδας μας προέχει ο σεβασμός, η συνεργασία και η ασφάλεια του ‘συμπαίκτη’ μας. Στην ομάδα μας είμαστε φίλοι και όχι ανταγωνιστές, δεν ‘παλεύουμε’, αλλά ‘παίζουμε’ capoeira, βοηθώντας ο ένας στην ανάπτυξη του άλλου.

Η capoeira είναι ένας συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης η οποία  προσφέρει μια σειρά από οφέλη. Εκτός από το ότι βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή, που είναι και το πιο εμφανές, βελτιώνει την ισορροπία, το συντονισμό, την ευλυγισία  και την ευελιξία. Η τέχνη εξασκείται μέσα σε μια ομάδα ανθρώπων, κάτι που συμβάλει στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι το ότι η capoeira μπορεί να μας βοηθήσει στην απελευθέρωση του καθημερινού στρες και στην εύρεση τρόπων προσωπικής έκφρασης και δημιουργικότητας μέσα από την κίνηση και τη μουσική.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

BERIMBAU
PANDEIRO
ATABAQUE
AGOGO
RECO